Trappenhal schilderen op de Pieter Vlamingstraat in Amsterdam

Een grote trappenhal in Amsterdam had een grondige opknapbeurt nodig. Diverse etages waren toe aan een nieuwe, luxe look. 

Op de Pieter Vlamingstraat in Amsterdam staat statige herenhuizen, de meeste gebouwd in de 19e eeuw. Een eeuw waar grandeur overa te vinden was. 

Nu meer dan een eeuw later was die grandeur in deze trappenhal een lichte zweem van wat het ooit toen was. En de eigenaren wilden heel graag deze grandeur weer terug hebben, dus vroegen mij om een plan te maken.

Onderzoek van de schilder opties

Na een inspectie en onderzoek in de trappenhal moesten we al snel concluderen dat het huidige pleisterwerk op de muren eraf moest. Het was broos en stond op het punt af te brokkelen. Een van de muren had een grote scheur die gerepareerd moest worden.

Dus gingen we dagen aan de slag met van boven naar beneden het oude pleisterwerk eraf te bikken. Het was 1 cm dik en dagenlang hebben we het ritmische geluid van een beitel en een hamer gehoord. Tik tik tik tik tik tik tik ploef, en weer lag er een brok af. Etage voor etage gedaan, vier stuks in totaal. Wat een werk.

Stucen

Nadat al het oude pleisterwerk eraf was (gelukkig was de vloer marmoleum, dus heel handig met het opruimen), kon de stucadoor aan de slag. De stucadoor is 5 dagen bezig geweest om alle muren strak te trekken en vooral die grote scheur in de muur weg te werken. Dat behoefte eerst het nodige uitsteekwerk, om dan opgevuld te worden met materiaal, waarna de stuclaag er op kon. 

Border

Jullie weten ondertussen dat ik fan ben van een border langs de trap van een andere kleur dan de rest van het verfwerk. Met de klant samen hadden we een kleurenplan gemaakt van zowel muren, als vloer als border. De donkerere border langs de trap geeft een hal altijd een mooie allure.

Tapijt leggen

Nadat alles gestucd en geschilderd was, werd het tijd voor het aanleggen van een donker, sjiek tapijt op de vloer en de trap. De ballustrades zijn prachtig wit geworden, de muren ook, waardoor het donkere tapijt het goed laat afsteken aan elkaar. 

Het eindresultaat mag er echt zijn, de grandeur is terug van de 19e eeuw. Luxe, stoer, stevig en vooral erg sjiek! Ik ben heel trots op dit werk.