Schilderen in Het Krom – Haarlem

Project: Schilderen woning Haarlem

We waren gevraagd door een echtpaar om hun woning in Haarlem te schilderen. Er waren veel kozijnen die schilderwerk nodig hadden en alle muren moesten geschilderd worden.

Opgetoogd zijn we aan de slag gegaan, in een van de leukste straatjes van Haarlem. Het Krom is een oude wijk, gelegen achter de Bakenessergracht. Het wijkje bevat veel authentieke en monumentale panden, zeer karakteristiek allemaal. Wist u trouwens dat de klokkentoren op de Bakenesserkerk eigenlijk op de Grote Kerk aan de Grote Markt hoort te staan? De twee klokkentorens zijn identiek, alleen de een is van steen gemaakt en de ander van hout. De stenen versie staat op de Bakenesserkerk, want de muren van de Grote Kerk bleken niet sterk genoeg voor deze klokkentoren en begonnen te wijken, nadat ze de toren erop hadden gezet. Snel is deze verwijderd en is er een houten replica gemaakt. Deze pronkt nu op de Grote Sint Bavo, en de stenen originele versie is op de Bakenesserkerk geplaatst. Heeft niets met schilderen te maken, maar dat is waarom ik van Haarlem hou… door dit soort kleine stukjes geschiedenis.

Allereerst zijn we aan de slag gegaan met alles strippen en schuren. Hierdoor konden we in een stuk door van boven naar beneden. De muren kaal gehaald, de plinten verwijderd, de raam- en deurkozijnen allemaal geschuurd, geplamuurd etc. En toen kon Peter van Peter Stuc aan de slag. Een paar aardige vierkante meters heeft hij met voorstrijk behandeld, om daarna te stucen. Wat een klasse stucer is hij ook! Ben zo blij met hem in mijn team. Ondertussen begonnen Dijk en ik met de raamkozijnen in de grondverf te zetten met Sigma.

Oh, had ik verteld dat ook de eyecatcher van het huis, de grote trap, helemaal gedaan moest worden? Er is iets met trappen opknappen wat mij blij maakt. Het is een onderdeel van het huis wat onderhevig is aan veel slijtage, daardoor is het schuren en schilderen van een trap zo vol voldoening. Je ziet enorm veel resultaat en het lijkt echt soms alsof de trap blij ervan wordt.
Na een aantal dagen doorstomen en de hand leggen aan de details, konden we symbolisch de sleutel terug geven aan de eigenaren. Zeer blij met het resultaat gingen ze aan de slag met het interieur terug plaatsen.

En wij… wij gaan dat knusse straatje met die lieve kerktoren van steen wel missen. Haarlem is en blijft een erg leuke stad om in te werken en hopelijk ooit om er te gaan wonen.

Vraag een offerte aan of stel uw vraag

10 + 4 =